Omaishoitajat eivät jaksa loputtomiin

09.03.2023

Kuva: Pixabay


Teksti on julkaistu Länsiväylässä 4.3.2023. 

Kun espoolaiselta omaishoitajalta kysyttiin MTV3:n uutislähetyksessä (21.2.), miltä tuntuu, että omaishoidon palkkiota on laskettu eikä lakisääteisiä vapaita pysty pitämään, hän vastasi, että "tuntuu suoraan sanottuna paskamaiselta".  Eikä ihme.

Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa tehtiin 13.12.2022 päätös, jonka mukaisesti erityisen vaativaa hoitoa antavien omaishoitajien palkkioita Espoossa ja Kauniaisissa on alkaneena vuonna leikattu. Asiasta äänestettiin ja leikkausta kannattivat kokoomuksen, Rkp:n, keskustan ja Liike Nytin valtuutetut.

Vanhojen asiakkaiden omaishoidon tuen arvioinnit aloitettiin vain muutama päivä hyvinvointialueen käynnistymisen jälkeen. Hyvinvointialueen nettisivuilla kehotettiin tutustumaan omaishoidon tuen myöntämisperusteisiin ennakkoon, vaikka myöntämisperusteita ei tuolloin ollut edes julkaistu sivuilla. Olen saanut useita viestejä omaishoitajilta, joilla ei ole ollut mahdollisuutta valmistautua arviointiin kunnolla ja jotka kokevat aiheellisesti, että heitä ei ole kohdeltu tältä osin reilusti.

Samaan aikaan, kun asumispalvelupaikkoja on vähennetty, omaishoitajuus on lisääntynyt. Aiemmin kunnat ja tulevaisuudessa hyvinvointialueet säästävät omaishoidon muodossa merkittävästi. Omaishoito maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 10 000 euroa vuodessa, kun taas tehostettu palveluasuminen noin 60 000 euroa vuodessa. Koko yhteiskunnan tasolla säästöt ovat miljardien luokkaa.

Omaishoidon arvostus juhlapuheissa ja vaalilupauksissa ei riitä, vaan omaishoidon tukeen on panostettava myös käytännössä. Jos haluamme, että omaishoitajat jaksavat raskaassa työssään, meidän poliittisten päättäjien on osoitettava riittävät resurssit omaishoidon tukeen. Se tarkoittaa asianmukaisia palkkioita, vähintään lakisääteisiä vapaita ja esimerkiksi ilmaisia kuntosali- ja uimahallilippuja tai palveluseteleitä kodin siivoukseen. Näin pidämme huolta arvokasta työtä tekevien omaishoitajien hyvinvoinnista.