Pakkotyö ei ratkaise hoitajapulaa

14.09.2022


Olen demarina tavattoman pettynyt hallituksen esitykseen potilasturvallisuuslaista. Pakkotyöllä ei ratkaista hoitajapulaa.

 

Ymmärrän, että ministerin on virkavastuun nojalla tämä laki pitänyt tuoda käsittelyyn, koska lakon toteutuessa ihmisten henki voi olla uhattuna.


Sitä sen sijaan en ymmärrä, miten potilasturvallisuudesta huolestutaan aina vain silloin, kun siihen liittyy lakko. Missä ovat olleet toimenpiteet silloin, kun potilas- ja asiakastyötä tekevät ammattilaiset ovat kertoneet potilasturvallisuuden vaarantuvan joka päivä, niin sanotussa normaalitilassa?


Lain piti kohdentua vain teho-osaston ja kotihoidon lakkojen rajoittamiseen. Käytännössä lakiesitys kuitenkin vie koko lakko-oikeuden ja estää myös joukkoirtisanoutumiset. Ja yksi naurettava yksityiskohta lisää: terveydenhuollon ammattilainen voidaan pakottaa töihin välittämättä lepoajoista tai tauoista ja siitä maksetaan hänelle 1,3-kertainen palkka.

 

Miten samaan aikaan hoitajat ovat niin korvaamattomia, että heidät on saatava töihin keinolla millä hyvänsä, mutta työolojen ja palkkauksen parantamisen sijaan parhaana keinona nähdään pakko?
Ennen kuin kukaan ehtii sanomaan mitään teho-osastoista, niin kyllä, mielestäni henkilöstön riittävyys siellä tulee varmistaa. Mutta niin olisi pitänyt varmistaa myös tänä kesänä, kun esimerkiksi Porvoossa ja Oulussa suljettiin tehovalvonnan paikkoja "normaalitilassa". Missä oli huoli silloin?


Kaikista oleellisin asia lain taustalla unohtuu. Tällä ei ratkaista hoitajapulaa. Monelle tämä on viimeinen niitti. Entä minkä viestin pakkotyöhön velvoittava laki antaa uravalintaansa pohtivalle nuorelle? Tuskin kovin kaksista.