Sukupuolineutraali HPV-rokote on kaikkien etu

28.02.2021

Tämä mielipidekirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 14.2.2021



Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. Suurin osa infektioista paranee itsestään, mutta osa aiheuttaa solumuutoksia ja kehittyy vuosien kuluessa syöväksi asti.

Toisin kuin usein luullaan, HPV aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi useita muitakin syöpiä, kuten nielun, peräaukon ja peniksen syöpiä.

Papilloomavirus on siis yhtä lailla riski pojille.

Syksyllä 2020 HPV-rokotteesta tehtiin sukupuolineutraali ja nykyisin jokaisella 10-12-vuotiaalla on mahdollisuus saada rokote maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokote voidaan antaa myöhemminkin, mutta paras teho saadaan nimenomaan alakouluiässä.

Sukupuolineutraali rokotus tarjoaa paremman suojan kaikille. Poikien HPV-rokottamisen tarpeellisuutta vahvistaa se, että miehillä on naisia heikompi immuunivaste HPV-infektiolle.

Jotta rokotteella pystytään ehkäisemään HPV-peräisiä syöpiä ja niiden esiasteita, rokotekattavuuden on oltava riittävällä tasolla.

Suomessa tyttöjen rokotekattavuus on 70 prosentin luokkaa, kun taas esimeriksi naapurimaassamme Ruotsissa se on peräti 85 prosenttia. Espoossa HPV-rokotekattavuus on valtakunnallisesti keskitasoa.

Vuonna 2019 espoolaisista tytöistä 73 prosenttia otti rokotteen. Ennen sote-uudistuksen voimaan astumista rokottaminen ja rokotekattavuuden parantaminen on kuntien vastuulla ja siksi myös Espoon on syytä tarttua tähän nykyistä hanakammin.