Kampanjan loppukiri ja viime hetken tunnelmat vaalikentältä

09.06.2021


Ennakkoäänestys päättyi eilen ja vaalipäivä kolkuttaa oven takana. Kun katson aikaa taaksepäin, tuntuu uskomattomattomalta että kampanjaa on tehty jo yli vuoden ajan ja aktiivisestikin yli puolen vuoden ajan. Enpä kyllä todellakaan tiennyt mihin lähdin kun ehdolle asetuin!

Kampanja on ollut pitkä ja siihen on mahtunut mukaan monenlaista. Harva osaa edes kuvitella mitä kaikkea kampanja pitää sisällään ja kuinka paljon siihen saa uppoamaan aikaa. Viimeiset pari viikkoa on kulunut erityisen tiiviisti vaalityön parissa. Vaalimökillä ja vaalikontilla ihmisiä kohdatessa, flaijereita jakaessa ja ulkomainoksia kiinnittäessä. Nämä ovat ehkä näkyvimpiä osia kampanjasta, mutta vain murto-osa tehdystä työstä.

Haluan kuitenkin tarttua juuri tähän mahdollisuuteen kohdata ihmisiä. Koronavuosi on koetellut monia ja tämä on näkynyt vahvasti myös niissä keskusteluissa mitä vaalikentällä on käyty. Moni on tullut kertomaan omista tai läheisensä huolista ja toivonut tulevien kuntapäättäjien tarttuvan heille tärkeisiin asioihin. 

Moni kokee, että vaaleissa luvataan paljon, mutta pidetään vähän. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että nämä ihmiset menettävät uskonsa koko järjestelmään eivätkä äänestä lainkaan. Juuri näiden ryhmien ääntä kuitenkin tarvittaisiin. Suurin osa aktiivisista äänestäjistä on iäkkäitä, varakkaita ja korkeasti koulutettuja. Jotta tuleva valtuusto edustaisi mahdollisimman moninaista joukkoa, myös muiden on äänestettävä. 

Kampanjan viimeiset päivät kuluvat tiiviisti vaalikentillä tai vähintäänkin vaalityön parissa. Kävipä vaaleissa miten tahansa, sunnuntain jälkeen yksi iso etappi on ohi. Tietenkin toivon, että valtaisa työ kantaa aina valtuustoon asti, mutta realisti minussa muistuttaa että harva sinne pääsee, varsinkaan ensikertalaisena. Vähintäänkin itselle merkityksellinen lautakuntapaikka on kuitenkin tähtäimessä. 

Nyt aion kuitenkin keskittyä nauttimaan siitä, että saa kampanjoida yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa. Sunnuntaina sitten on aika seurata vaalilähetystä ensimmäistä kertaa niin, että joutuu jännittämään myös itsensä puolesta. On tää aikamoista!

Ps. Vaikka se ei aina siltä ehkä tunnu, juuri sun äänellä on merkitystä! Edellisissä vaaleissa jopa joka kolmannessa kunnassa jouduttiin arpomaan valtuustopaikka eli yhdelläkin lisä-äänellä joku olisi päässyt valtuustoon.