Omaishoitajat ansaitsevat parempaa

10.12.2022


Tämä teksti on julkaistu Länsiväylässä 7.12.2022.

Länsi-Uudenmaan aluehallitus hyväksyi 28.11. kokouksessaan äänin 10-7 omaishoidon tukeen kohdistuvat leikkaukset. Leikkauksia kannattivat kokoomuksen, RKP:n ja keskustan edustajat.

Demarit esittivät vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton tuella, että palkkiot harmonisoitaisiin alueen ylimmälle eli Espoon ja Kauniaisten nykyisin maksamalle tasolle. Samalla esitettiin inhimillisempiä säästökohteita. Tämä ei kuitenkaan kelvannut.

Aluehallituksen esityksellä palkkioluokan 1 palkkio laskisi 423,61 euroon kuukaudessa nykyisestä 465,89 eurosta. Palkkioluokka 2 säilyisi ennallaan. Merkittävin lasku tulisi kuitenkin kaikista heikoimmassa asemassa oleville, erityisen vaativaa hoitoa antaville omaishoitajille. Palkkioluokan 3 palkkioksi tulisi 1474,98e/kk. Siis lähes 400 euron leikkaus!

Osalla omaishoitajista palkkiot toki myös nousevat harmonisaation myötä. Tiedän, että tätä leikkaukset hyväksyneet puolueet tulevat korostamaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että valtaosalle alueen omaishoitajista tämä on märkä rätti vasten kasvoja. Näinkö heidän tekemäänsä äärimmäisen raskasta ja arvokasta työtä arvostetaan?

Olen seurannut omaishoitajien työtä läheltä juuri erityisen vaativassa vaiheessa, elämän ehtoopuolella kuoleman lähestyessä. Sitä, kuinka lämpimästi hoivaten ja omistautuen omaishoitajat tekevät kaikkensa läheisensä hyvinvoinnin eteen. On käsittämätöntä ja täysin epäinhimillistä, että juuri tältä ryhmältä ollaan valmiita leikkaamaan.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen budjetissa nämä leikkaukset ovat pisara meressä, mutta yksilötasolla tämä voi olla katastrofi. Kyse on arvovalinnasta.

Lopullisesti omaishoidon tuesta päätetään aluevaltuustossa 13.12. Toivon tähän päätökseen inhimillisyyttä jokaiselta aluevaltuutetulta. Vielä ei ole myöhäistä.