Naisen paikka on politiikassa - vaikka kaikki eivät sitä hyväksykään

19.03.2021


Kuntavaalien lähestyessä vihapuhe tuntuu entisestään kiihtyvän. Vihapuhe on myös yksi merkittävä syy siihen, miksi erityisesti naiset eivät uskalla lähteä ehdolle. Tämä on paitsi surullista, vastoin demokratian henkeä. Politiikkaan tarvitaan ihmisiä monenlaisista taustoista - myös naisia!

Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist kirjoitti eilen Twitterissä, että hän kuulee usein työssään tasa-arvon olevan valmis, vaikka näin ei todellakaan ole. Twiitti liittyi Naton tutkimuslaitos Statcomin julkaisemaan raporttiin, jossa todettiin Suomen hallituksen olevan poikkeuksellisen vihakampanjan kohteena sosiaalisessa mediassa. 

Ja kertauksena tutkimuksen alkuperään liittyen: tutkimusta ehdotettiin Statcomille valtioneuvoston kansliasta pääministeri Juha Sipilän kaudella keväällä 2019. Ei siis tilattu, eikä edes Sanna Marinin pääministerikaudella.

Samassa twiitissä Blomqvist painotti, että naisen paikka on kaikkialla, myös politiikassa. Ja näinhän se on! Monelle tämä tuntuu olevan kova pala. Erityisen kova pala on naisten nouseminen johtavaan asemaan. Onhan se tietenkin kamalaa, kun naiset eivät enää suostukaan alistumaan miesvaltaisen maailman normeihin ja uskaltavat puhua heille tärkeistä asioista.

Tuskin mikään hallitus Suomessa on saanut niin paljon kritiikkiä osakseen kuin tämä hallitus. Valtaosa kritiikistä kohdistuu nimenomaan hallituspuolueiden johdossa oleviin naisiin. Kritiikki toki kuuluu politiikkaan, mutta kritiikin tulee olla asiakeskeistä ja luonteeltaan rakentavaa. Jos se lähes poikkeuksetta kohdistuu sukupuoleen, ulkonäköön tai johonkin päätöksenteon kannalta täysin epäolennaiseen asiaan, ollaan kaukana rakentavasta kritiikistä.

Tasa-arvo ei valmis ja sen ovat osoittaneet lukemattomat kommentit sosiaalisen median kanavissa ja Internetin keskustelupalstoilla. Aina kun luulee jo nähneensä kaiken ja että pahemmaksi ei enää voisi muuttua, vastaan tulee jotain vieläkin törkeämpää. Vihapuheen tavoitteena on hiljentää niin naiset kuin vähemmistötkin. Muutamat viime viikot ovat kuitenkin osoittaneet, että tarve feministiselle politiikalle on suurempi kuin koskaan. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen on vielä paljon töitä tehtävänä. Minä olen valmis - oletko sinä?

Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19.3.